1. Με την εγκατάσταση αποχέτευσης των ακινήτων πρέπει να αποχετεύονται υποχρεωτικά τα νερά των αποχωρητηρίων και γενικά της οικιακής χρήσης, αν η αποχέτευση τους δεν απαγορεύεται από τις επόμενες διατάξεις και κάθε άλλη ρευστή ακαθαρσία, που κρίνεται κατάλληλη για αποχέτευση από την Δ.Ε.Υ.Α.Χ. αρκετά διαλυμένη για να παρασύρεται τελείως.
2. Απαγορεύεται γενικά η αποχέτευση ή με άλλο τρόπο διοχέτευση στα δίκτυα αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. των ακολούθων ουσιών :
α) Υγρών κ.λ.π. που προέρχονται γενικά από βόθρους, στεγανούς ή απορροφητικούς. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται με βυτιοφόρα.
β) Κάθε είδους υλικών που μπορούν να φράξουν τους αγωγούς, όπως απορρίμματα μαγειρείων, σκουπίδια, άμμος, στάχτη, κουρέλια κ.α.
γ) Εύφλεκτων ή εκρηκτικών ουσιών που μπορούν να κάνουν ζημιές στο αποχετευτικό δίκτυο ή να δημιουργήσουν κίνδυνο για την ζωή του προσωπικού συντήρησης.
δ) Αερίων ή ατμών. Απαγορεύεται ειδικά η σύνδεση αγωγών που διοχετεύουν ατμούς κατευθείαν στο δίκτυο αποχέτευσης.
ε) Νερών αποχέτευσης που παράγουν δηλητηριώδη αέρια ή που μπορούν λόγω της περιεκτικότητας τους σε οξέα, αλκάλια, άλατα, πίσσα κ.λ.π. να βλάψουν τα υλικά κατασκευής των αγωγών αποχέτευσης.
στ) Νερών αποχέτευσης που μπορούν να δυσκολέψουν την λειτουργία των αγωγών, όπως αυτά που προκαλούν καταπτώσεις, χημικές κατακρημνίσεις, κατακαθίσεις ή αποθέσεις μέσα στους αγωγούς καθώς και χρωματισμένα νερά αποχέτευσης εφόσον κατά την κρίση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. πρόκειται για σημαντικές ποσότητες.
ζ) Νερών αποχέτευσης με μεγάλη περιεκτικότητα, κατά την κρίση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. σε λίπη και έλαια.
η) Νερών αποχέτευσης με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 40° Κελσίου.
θ) Νερών γενικά και υγρών που δεν πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές που ισχύουν κάθε φορά για την κατασκευή των αγωγών και των εγκαταστάσεων αποχέτευσης.
ι) Νερών και υγρών με ουσίες που μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στην λειτουργία των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων. 3. Όσον αφορά τα λύματα και ακάθαρτα νερά από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, γκαράζ, στάβλους κ.λ.π. για να μπουν στο δίκτυο και να επεξεργαστούν στην μονάδα βιολογικού καθαρισμού, πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για αυτού του είδους τα απόβλητα θα έχει σαν οδηγό τον παρακάτω πίνακα χαρακτηριστικών σαν προϋποθέσεων ώστε να τα δεχθεί στο δίκτυο της.
Α. Απαγορεύεται η παρουσία μέσα στα απόβλητα των ακολούθων ουσιών :
α) Υγρών με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 40° C συμπεριλαμβανομένων και των νερών ψύξης.
β) Ουσιών που έχουν σημείο ανάφλεξης ίσο ή μικρότερο των 30° C.
γ) Υγρών που έχουν PH μικρότερο του 6 ή μεγαλύτερο του 9.
δ) Κολλωδών ουσιών που διογκώνονται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό.
Β. Ανώτατα επιτρεπτά όρια βιομηχανικών αποβλήτων πριν την είσοδο τους στο δίκτυο αποχέτευσης.
1) Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο BOD5 500 ΡΡΜ.
2) ΒOD μετά δίωρη καθίζηση 350 ΡΡΜ.
3) Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο 700 ΡΡΜ.
4) Αιωρούμενα στερεά 350 ΡΡΜ.
5) Καθιζάνοντα στερεά 10 ΡΡΜ.
6) Συνολικά στερεά από εξάτμιση 1000 ΡΡΜ.
7) Συνολικά διαλελυμένα στερεά 1500 ΡΡΜ.
8) Θειϊκά (σαν -SO -2) 350 ΡΡΜ
9) Διαλυτά θειούχα (σαν S-2) 10 ΡΡ
10) Κυανιούχα και θειοκυανιούχα (σαν CN) 5 ΡΡΜ.
11) Φαινόλες 5 ΡΡΜ.
12) Απορρυπαντικά 25 ΡΡΜ.
13) Μη βιολογικά αποικοδομήσιμα απορρυπαντικά 5 ΡΡΜ.
14) Ολικό άζωτο 100 PPM.
15) Ολικός φώσφορος 15 ΡΡΜ.
16) Λίπη έλαια και επιπλέουσες ουσίες 25 ΡΡΜ.
17) Υδράργυρος 0.005 ΡΡΜ.
18) Χρώμιο εξασθενές 0,01 ΡΡΜ.
19) Σίδηρος 20 ΡΡΜ.
20) Μαγγάνιο 15 ΡΡΜ.
21) Νικέλιο 5 ΡΡΜ. 22) Κάδμιο 0,1 ΡΡΜ.
23) Ψευδάργυρος 5 ΡΡΜ.
24) Χρώμιο τρισθενές 5 ΡΡΜ.
25) Χαλκός 5 ΡΡΜ.
26) Μόλυβδος 5 ΡΡΜ.
27) Χλωριόντα 300 ΡΡ 28) Φθοριόντα 20 ΡΡΜ.
29) Αργυρος 5 ΡΡΜ.
30) Αρσενικό 5 ΡΡΜ.
31) Σύνολο των (17, 18, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 30) 10 ΡΡΜ.
Εάν προβλέπεται να υπάρχουν άλλες ουσίες πέρα από τις ανωτέρω η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ορίζει εκάστοτε τα ανώτατα επιτρεπτά όρια των ουσιών αυτών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να δεχθεί λύματα με χαρακτηριστικά που θα παρουσιάζουν μικρές σχετικά αποκλίσεις από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με απόφαση του Δ.Σ. μετά από εισήγηση της Τ.Υ. Τα λύματα και ακάθαρτα νερά από
βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, στάβλους κ.λ.π. για να αποκτήσουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και να γίνουν αποδεκτά στο δίκτυο αποχέτευσης πρέπει να υποστούν προεπεξεργασία με διάφορες επιστημονικές μεθόδους.
Στις παραπάνω περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος συντάσσει πλήρη μελέτη των απαιτούμενων εγκαταστάσεων προεπεξεργασίας και έκθεση λειτουργίας αυτών και τις υποβάλλει στην Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για έγκριση, η οποία δίδεται και αφορά μόνο την ασφάλεια του δικτύου υπονόμων και γενικά των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.. Εάν διαπιστωθεί στο εξής ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και οι διατάξεις, που προβλέφθηκαν είναι ανεπαρκείς, παρά την χορηγηθείσα έγκριση, ο ιδιοκτήτης προβαίνει αμέσως στις αναγκαίες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις και την άμεση εκτέλεση αυτών. Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να διακόπτει την σύνδεση της αποχέτευσης και την παροχή του νερού.
4. Τα βρόχινα νερά που προέρχονται από τις αυλές, τις βεράντες, τις σκεπές των οικοδομών όταν αποχετεύονται σε αγωγό πρέπει να συγκεντρώνονται κατάλληλα πριν από την σύνδεση τους σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Κανονισμού αυτού.
5. Για την αποχέτευση των υπόγειων εδαφικών νερών στους υπονόμους απαιτείται ειδική άδεια από την Δ.Ε.Υ.Α.Χ.. Τα νερά αυτά πρέπει κατά κανόνα να αποχετεύονται στους υπονόμους όμβριων νερών, οι δε σχετικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να παρεμποδίζεται με ασφάλεια η εισροή των υπερυψωμένων νερών υπονόμου μέσα στο υπέδαφος.
6. Σε περίπτωση που εισέρχονται στο δίκτυο υπονόμων, παρά τις προβλέψεις, επικίνδυνες ή βλαβερές ουσίες (π.χ. από διαρροή δεξαμενών ειδικών υγρών) ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προβεί στην λήψη των κατάλληλων μέτρων για την διακοπή της αποχέτευσης τέτοιων υγρών, την έγκαιρη αφαίρεσή τους από τους αγωγούς εάν αυτό είναι δυνατόν και την άμεση ειδοποίηση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.
Σε αντίθετη περίπτωση η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. έχει το δικαίωμα να διακόψει την παροχή νερού και αποχέτευσης.
Ταυτόχρονα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πρόστιμο που επιβάλλεται και στους αυθαίρετα συνδεδεμένους με το δίκτυο (άρθρο 12 παρ. 2).
Βρείτε μας