Skip to main content
search
Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας για “Αστικά λύματα στην περιοχή Καμίνι Σούδας”

By 12-05-2017April 7th, 2021No Comments

ΧΑΝΙΑ 5/9/2014

Αριθ. Πρωτ. 6182   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» με τίτλο: «Αστικά λύματα στην περιοχή Καμίνι Σούδας», στο φύλλο της Τετάρτης 03-09-2014, όπου γίνεται αναφορά στην παρουσία λυμάτων σε ανοικτή τάφρο ομβρίων υδάτων, επιθυμούμε, με αίσθημα ευθύνης και προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και προάσπισης του κύρους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, να σας πληροφορήσουμε αρμοδίως σχετικά με το θέμα και στον βαθμό που μας αφορά, ότι:

Η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., μέσω του συνεργείου συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, είχε ήδη επιληφθεί του θέματος από την Τρίτη 2/9 και ώρα 07:30 π.μ., κατόπιν ενημέρωσης του υπεύθυνου του προαναφερθέντος συνεργείου τα ξημερώματα (01:30 π.μ.) της ίδιας μέρας, από τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, που εδρεύει στη Δεξαμενή Νερού του Αγίου Ιωάννη, για βλάβη στο δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή Λιβάδια.

Τα μέλη του συνεργείου διαπίστωσαν φράξιμο του κεντρικού αγωγού λυμάτων επί της Λεωφόρου Καραμανλή (πρώην Λεωφόρου Σούδας), με αποτέλεσμα την υπερχείλιση μικρής ποσότητας λυμάτων στον παρακείμενο αγωγό ομβρίων επί της συγκεκριμένης οδού και της ροής τους στη συνέχεια προς την ανοιχτή τάφρο ομβρίων υδάτων της περιοχής.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενώ την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4/9, τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. με την υποστήριξη μηχανημάτων και εξοπλισμού της επιχείρησης, προέβησαν στον καθαρισμό και το πλύσιμο ενός μεγάλου τμήματος της ανοιχτής τάφρου ομβρίων υδάτων της περιοχής.

Επομένως τα αντλιοστάσια λυμάτων που λειτουργούν στην περιοχή, δεν εμπλέκονται στην συγκεκριμένη περίπτωση στη δημιουργία του προβλήματος.

Επειδή όμως γίνεται αναφορά ότι παρόμοια γεγονότα ξεκινούν από το 2007, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2011 το πεπαλαιωμένο και προβληματικό αντλιοστάσιο της περιοχής ανήκε στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων Σούδας και Ελευθερίου Βενιζέλου. Από τον Οκτώβριο του 2011 την ευθύνη για τη λειτουργία και συντήρηση αυτού του αντλιοστασίου την ανέλαβε αποκλειστικά η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., οπότε και διοχέτευσε την υπερχείλιση του προβληματικού αντλιοστασίου σε αγωγό λυμάτων που συνδέεται με άλλο αντλιοστάσιό της στην ίδια περιοχή. Το τελευταίο δεν παρουσίασε μέχρι σήμερα καμία βλάβη, αφού συντηρείται τακτικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα αντλιοστάσια λυμάτων από τα αρμόδια συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και σε καμία περίπτωση τα λύματα της υπερχείλισης δεν οδηγούνται σε δίκτυο ομβρίων, εκτός της απευκταίας περίπτωσης να σημειωθεί βλάβη στο αντλιοστάσιο ή πρόσκαιρο φράξιμο αγωγού λυμάτων, γεγονότα που σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται και επιλύονται άμεσα.

Όσο αφορά το υπό κατασκευή νέου τύπου υπερσύγχρονο αντλιοστάσιο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., το οποίο θα καταργήσει το πεπαλαιωμένο αντλιοστάσιο λυμάτων, που μέχρι το 2011 είχαν την ευθύνη της λειτουργίας του οι Δήμοι Σούδας και Ελευθερίου Βενιζέλου, σας γνωρίζουμε ότι λόγω έκπτωσης του αναδόχου, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής του σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με σκοπό την ταχεία ολοκλήρωσή του, η έγκριση της οποίας σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται εντός του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή του θα έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αναφορικά τώρα με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για σκέπασμα της ανοικτής τάφρου, επισημαίνουμε ότι αυτό δύναται να υλοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης.

Τέλος, επειδή γίνεται αναφορά στην κατάληξη των λυμάτων στην περιοχή του Βλητέ μέσω του ποταμού Μορώνη, γεγονός που άπτεται της υγείας των λουόμενων, σας γνωρίζουμε υπεύθυνα ότι από το 2012 και μέχρι σήμερα, οπότε και γίνεται τακτική παρακολούθηση της ποιότητας του θαλάσσιου νερού σε διάφορα σημεία του Δήμου μας μέσω των συχνών δειγματοληψιών, δεν έχει παρατηρηθεί καμία παρέκκλιση από τις φυσιολογικές τιμές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, αλλά αντίθετα πληρούνται πλήρως οι προδιαγραφές χαρακτηρισμού τους ως εξαιρετικής ποιότητας θαλάσσια ύδατα κατάλληλα για κολύμβηση.

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. διαθέτει, όπως έχει επανειλημμένα αποδείξει στην τριαντάχρονη πορεία της, την υπευθυνότητα αλλά και την ευαισθησία τόσο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση όσο και στην λειτουργία και συντήρηση των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και τη φροντίδα του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.

 

 

Close Menu