Skip to main content
search
Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου Επιθ/σης Εργασιών κατασκευής αντλ/σίων λυμάτων Α2 & Α9 Ενετικού λιμένα – απόσμησης Α3

By 12-05-2017April 7th, 2021No Comments

ΧΑΝΙΑ 16/9/2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

          Την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών υλοποίησης μιας από τις τελευταίες φάσεις του έργου «Κατασκευή Νέων αντλιοστασίων λυμάτων Α2 και Α9 (Ενετικού λιμένα – Παλιάς πόλεως Χανίων) και εγκατάσταση συστήματος απόσμησης στο κεντρικό αντλιοστάσιο Α3» επιθεώρησε σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Νίκη Αποστολάκη, τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Δημήτρη Παπαδάκη, στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. καθώς και από την κλιμάκιο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών και Εναλίων Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την Προϊσταμένη κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη.

Στο πλαίσιο της αυτοψίας έγινε ουσιαστικά επιθεώρηση των εκτελούμενων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία αναγκαίων εργασιών λίγο πριν την αποδέσμευση του χώρου για την πραγματοποίηση της τελευταίας φάσης του έργου, δηλαδή της τοποθέτησης του υπόγειου αντλιοστασίου και της σύνδεσής του με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης του Ενετικού Λιμένα και της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

«Πρόκειται για ένα έργο υποδομής το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σε όλη την ευρύτερη περιοχή“, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, κατά την επίσκεψη του στα σημεία εκτέλεσης των σχετικών εργασιών για την κατασκευή του αντλιοστασίου Α2 στην οδό Σήφακα και του αντλιοστασίου Α9 στα Νεώρια, προσθέτοντας ότι «τα συγκεκριμένα αντλιοστάσια θα αντικαταστήσουν μικρότερο και παλαιάς τεχνολογίας αντλιοστάσιο, που εγκυμονούσε αρκετούς κινδύνους για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους τουρίστες της περιοχής. Εξαιτίας καθυστερήσεων λόγω των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεση των απαιτούμενων αρχαιολογικών εργασιών, πραγματοποιούμε σήμερα επιθεώρηση των έργων, ούτως ώστε “από κοινού και επί τόπου” να οριστικοποιήσουμε τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών, για να μην κινδυνέψει όλο το έργο περαιτέρω, με απένταξή του από το ΕΣΠΑ. Μετά από την σημερινή μας εποικοδομητική συζήτηση, είμαι αισιόδοξος οτι οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά και το έργο θα έχει  ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο παράδοσής του, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2013.».

Με τη σειρά της η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Νίκη Αποστολάκη, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα από τα τελευταία και πιο κρίσιμα στάδια της όλης κατασκευής των αντλιοστασίων, αλλά τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα λόγω των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται εξαιτίας των ενδελεχών αρχαιολογικών ερευνών, που πραγματοποιούνται δυστυχώς με έλλειψη προσωπικού και πόρων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτό το γεγονός, το οποίο σημειωτέον έχει κοστίσει στη ΔΕΥΑΧ περίπου 150.000 € επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού των 809.000 €, λόγω πρόσθετων τεχνικών εργασιών αλλά και μίσθωσης πρόσθετου εργατικού προσωπικού για λογαριασμό της Αρχαιολογίας, μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων, τα οποία αν δεν έχουν ολοκληρωθεί έως 31-12-2013, κινδυνεύουν να απενταχθούν οριστικά από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σκοπός της σημερινής επιθεώρησης παρουσία του Δημάρχου Χανίων και των συναρμόδιων φορέων ήταν αφενός να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες από πλευράς της Αρχαιολογίας αλλά κυρίως να δεσμευτούμε ως προς τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των εργασιών για να μην έχουμε περιπέτειες με την ομαλή χρηματοδότηση του έργου. Πιστεύω οτι αυτό έγινε κατανοητό από όλες τις πλευρές και την ερχόμενη εβδομάδα ο ανάδοχος του έργου θα μπορεί να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, δεδομένου οτι έρχεται χειμώνας και οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεράνουν την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου υποδομής.» Συμπλήρωσε δε ότι «τα αντλιοστάσια αυτά θα βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία και την απόδοση του αποχετευτικού δικτύου της Παλιάς Πόλης, συνολικού μήκους 2,2 χιλιομέτρων, το οποίο εξυπηρετεί 2.250 υδρόμετρα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη για τον τουρισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου μας περιοχή, όπως αυτή της Παλιάς Πόλης και του Ενετικού Λιμένα Χανίων».

20130916_220130916_3

20130916_1

Με εκτίμηση,

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΥΜΑΔΑΚΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Close Menu