Skip to main content
search
Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου ολοκλήρωσης δικτύων ακαθάρτων Δ.Ε. Θερίσου (προστασία υδροφορέα Αγιάς-Μυλωνιανών)

By 12-05-2017April 7th, 2021No Comments

ΧΑΝΙΑ 10/7/2013

Αριθ. Πρωτ.: 3628

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

      etpa

espa_Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Κρήτης και Νήσων Αιγαίου

2007-2013

             Την εξέλιξη των εργασιών υλοποίησης του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Δ.Ε. ΘΕΡΙΣΟΥ (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ ΑΓΙΑΣ-ΜΥΛΩΝΙΑΝΩΝ) ΥΠΟΕΡΓΟ: ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ» που εκτελούνται στην περιοχή ΣΟΔΥ ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ επιθεώρησε σήμερα Τρίτη 10-07-2013 και ώρα 10:30 π.μ. ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Νίκη Αποστολάκη, τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Δημήτρη Παπαδάκη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακόπουλου κ. Μιχάλη Κοκολάκη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Θερίσου κ. Αθανάσιο Φυτουράκη, καθώς και στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη «επιθεωρούμε σήμερα την πορεία των εργασιών ενός σημαντικότατου έργου υποδομής το οποίο ήταν και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, με την ολοκλήρωση του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης ακόμα περισσότερες ιδιοκτησίες από τη Δ.Ε. Θερίσου του Δήμου Χανίων». Παράλληλα όπως τόνισε «εκτός όμως από την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού της Δ.Ε. Θερίσου, το έργο είναι πολύ σημαντικό και για την προστασία του ευρύτερου φυσικού οικοσυστήματος της λίμνης Αγιάς (περιοχή NATURA) καθώς θα συμβάλλει στην προστασία του υδροφορέα Αγιάς – Μυλωνιανών, που υδροδοτεί και αρδεύει το 70% των υδροδοτούμενων και αρδευόμενων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Νίκη Αποστολάκη επεσήμανε πως «ξεκίνησε η υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου στην περιοχή ΣΟΔΥ ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ όπου θα κατασκευαστούν συνολικά 1.900 μέτρα δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων (λυμάτων) με την τοποθέτηση αγωγού πολυαιθυλενίου Φ200 δομημένου τοιχώματος ενώ σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει η επόμενη φάση στην περιοχή των Μυλωνιανών όπου θα κατασκευαστούν συνολικά 3.900 μέτρα. Το σημαντικότατο αυτό έργο υποδομής θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφύλαξη της ποιότητας των υπόγειων υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και για την ίδια τη ζωή, προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας έτσι το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, ενισχύοντας ιδιαίτερα τις περαιτέρω προσπάθειες όλων μας για την επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας».

Υπενθυμίζεται ότι κύριος του έργου καθώς και φορέας κατασκευής του είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, ενώ διευθύνουσα υπηρεσία είναι η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό εκτέλεσης, δηλαδή υπογραμμένη σύμβαση με την ανάδοχο εργοληπτική επιχείρηση ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. ΑΤΕ, ύψους 3.500.670,10 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 καθώς και από ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου προβλέπουν κατασκευή δικτύων αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου και συγκεκριμένα των συνδετήριων αγωγών των οικισμών καθώς και το βασικό δίκτυο των οικισμών Κυρτωμάδου, Επισκοπής, Αγυιάς, Μυλωνιανών, Μαρμαρά, Βαρυπέτρου, Ποτιστηριών, Βαμβακόπουλου, ΣΟΔΥ Βαμβακόπουλου και Περιβολίων.

Οι αγωγοί θα τοποθετούνται κάτω από υφιστάμενους δρόμους και πρόκειται να κατασκευαστούν κεντρικοί και δευτερεύοντες αγωγοί βαρύτητας πολυαιθυλενίου (Ρ.Ε.) δομημένου τοιχώματος διαμέτρου Φ200 και Φ250 συνολικού μήκους 22.500μ., με τα φρεάτια επίσκεψης και τα παροχετευτικά φρεάτια, καθώς επίσης και καταθλιπτικοί αγωγοί P.E. 10 atm συνολικού μήκους 6.010 μ.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες από τις 17-05-2013 οπότε και υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.

dt20130710_2

dt20130710_1

Close Menu