Skip to main content
search
Ανακοινώσεις

Απάντηση Σωματείου Εργαζομένων σε δημοσίευμα εφημερίδας Χ.Ν. για μεταστέγαση της ΔΕΥΑΧ

By 12-05-2017April 7th, 2021No Comments

ΧΑΝΙΑ 21/8/2012

 

ΠΡΟΣ: Διευθυντή εφημερίδας «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», «ΑΓΩΝΑΣ Της ΚΡΗΤΗΣ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ»

ΘΕΜΑ: Απάντηση στο δημοσίευμα «Μεταστέγαση Γραφείων Δ.Ε.Υ.Α.Χ.»

Κύριε  Διευθυντή,

            Σχετικά με  δημοσίευμα σε Τοπική Εφημερίδα  στις 11/08/2012 με τίτλο «Πρόταση μεταστέγασης για την Πολεοδομία» από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε /Τ.Δ.Κ  και Υπάλληλο της Πολεοδομίας του Δήμου Χανίων Στρογγυλλό Γιάννη  έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω.

 

Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε καταπιάνεται με ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό και θα έπρεπε πριν ασχοληθεί με αυτό να είναι περισσότερο ενημερωμένος, περισσότερο αντικειμενικός και εν τέλει περισσότερο σοβαρός.

Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ξεφεύγει του στενού υπαλληλικού  τρόπου που ο ίδιος το αντιλαμβάνεται και που το παρουσίασε δημόσια στους Δημότες των Χανίων.

Κάνοντας την τρίχα τριχιά,  αποδεικνύοντας το ‘τεράστιο’ έργο της Πολεοδομίας  το μόνο που κατάφερε ήταν, να ευλογήσει  τα γένια του ή πιο απλά όπως λέει και ο λαός μας Γιάννης πίνει Γιάννης κερνά.

Αναλύει λοιπόν στο πρώτο Τμήμα (Πολεοδομία) του άρθρου του γιατί πρέπει η Πολεοδομία να μεταστεγαστεί στα νέα κτίρια που βρίσκονται στο Δ.Δ. του Ελ.Βενιζέλου και στο δεύτερο τμήμα (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) ‘απαλλάσσει’ ακόμα και το Δήμαρχο Χανίων  λέγοντας ‘δεν σας δεσμεύει για να αναθεωρήσετε τις αρχικές σας εκτιμήσεις… κ.λ.π.’ και μας αναλύει γιατί η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. δεν θα πρέπει να πάει στα νέα κτίρια που βρίσκονται στον Ελ.Βενιζέλο.

 

Αγαπητέ Πρόεδρε και συνάδελφε Γιάννη,

Επειδή η παρέμβασή σου (2ο Τμήμα) είναι επιεικώς απαράδεκτη αντισυναδελφική και προπαντός  άκρως υποτιμητική για το έργο και την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και δεν αξίζουμε τέτοιας αντιμετώπισης από κανένα, είμαστε υποχρεωμένοι να  υπερασπιστούμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ.  με κάθε τρόπο.

 

Να Υπερασπιστούμε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χανίων που στα  τριάντα χρόνια λειτουργίας της έχει δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στα θέματα περιβάλλοντος, δρώντας αποτελεσματικά στον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, απορροφώντας ευέλικτα και αποτελεσματικά σημαντικούς πόρους από την Ε.Ε., όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας.  Το έργο αυτό των Δ.Ε.Υ.Α. σήμερα συνεχίζεται, εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά, και επεκτείνεται στους  Καλλικρατικούς Δήμους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση  των αντίστοιχων Δήμων και στην  ταχύτερη ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών μέσω των σημαντικών έργων υποδομής που υλοποιούν.

Επιφανειακές Προσεγγίσεις και αναφορές, που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν άλλους στόχους και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν σύγχυση και τεταμένο κλίμα στους εργασιακούς χώρους και στις τοπικές Κοινωνίες.

Η μεταστέγασή μας στα νέα Γραφεία που πολύ σωστά εξ αρχής υποστήριξε και δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. είναι πέρα από  αναγκαία και επιβεβλημένη από τα ίδια τα προβλήματα που δημιουργεί η προσωρινή στέγασή μας στο Πιθάρι και τα οποία συνοπτικά είναι:

1. Προβλήματα εξυπηρέτησης  των Καταναλωτών – Πελατών μας που ήδη ξεπερνούν τους 62.000 σε όλο το Δήμο Χανίων λόγω της μεγάλης απόστασης που θα πρέπει να διανύσουν για να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους και να λύσουν το πρόβλημά τους είτε είναι θέμα ύδρευσης είτε θέμα Αποχέτευσης και όχι μόνο θέμα Πληρωμής νερού -‘όπως εσύ περιορίζεις  για τις δικές σου πάντα ανάγκες στην ‘ανάλυσή σου’.

Επίσης η πολύ μεγάλη απόσταση επέμβασης των συνεργείων μας ακριβώς λόγω της μη κεντροβαρούς  θέσης του νυν κτιρίου με αποτέλεσμα αφ ενός την καθυστέρηση παρέμβασης και αφ ετέρου το αυξημένο κόστος λειτουργίας μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

2. Αδυναμία συγκέντρωσης των υπαλλήλων των πρώην Δήμων (Σημειωτές Ελ.Βενιζέλου, Θερίσσου και Κεραμιών) στο σημερινό κτίριο με αποτέλεσμα να μην είναι ελεγχόμενη η εργασία τους  αλλά και γενικότερου σχεδιασμού της Υπηρεσίας μας  για να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας.

3. Λόγω έλλειψης χώρων για τα συνεργεία μας οι εργάτες και οι τεχνίτες  περίπου -30- άτομα συντονίζονται κάθε  πρωί τον χειμώνα υπό βροχή. (Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στέγασης)

4.   Με την μεταστέγαση θα δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθεί το συνεργείο της Αποχέτευσης από το Γηροκομείο που είναι τώρα στο νέο κτίριο με προφανή οφέλη τόσο για την μείωση του κόστους λειτουργίας μας όσο και για την πιο αποτελεσματική προσφορά του στους Δημότες – Καταναλωτές μας.

5. Μεταφορά μας στα νέα κτίρια σημαίνει και εξοικονόμηση προσωπικού που θα μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερου έργου της ΔΕΥΑΧ μια και η υφιστάμενη νομοθεσία μας απαγορεύει προσλήψεις. (Συνάδελφοί μας που εργάζονται στα παλιά μας γραφεία)

6. Θα δοθεί η δυνατότητα κατάργησης της αποθήκης της ΔΕΥΑΧ στην Ρεγγίνα και ενοποίηση των Αποθηκών ΔΕΥΑΧ με προφανή και εδώ τα οφέλη στην λειτουργία μας.

Τα ανωτέρω -6- σημεία τέθηκαν εκ νέου στην συνάντηση της 6/8/2012 στον Δήμαρχο Χανίων.

Η  Βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΧ (με την  λύση στο θέμα των Δανείων έγινε το 1ο Βήμα) ήταν, είναι και θα παραμένει  πάντα υψηλά στον σχεδιασμό μας  και οι όσο το δυνατόν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους Καταναλωτές μας.

Ενημερωτικά δε σου λέμε ότι η ΔΕΥΑΧ πρόσφατα προχώρησε και σε μείωση Τιμολογίου της.

Και παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες και της πολύ μεγάλης απόστασης που διανύουν καθημερινά τα συνεργεία μας,  έχουμε ανταποκριθεί  με απόλυτη επιτυχία  σε ένα όλο και πιο απαιτητικό  έργο στο  Καλλικρατικό  Δήμο μας τόσο σε θέματα ύδρευσης όσο και αποχέτευσης ειδικά τώρα που και λόγω της Τουριστικής κίνησης θα πρέπει οι παρεμβάσεις μας να είναι ταχύτατες.

Αγαπητέ Πρόεδρε και συνάδελφε Γιάννη,

Θα έπρεπε πριν καταπιαστείς με αυτό το θέμα να ενημερωθείς κατ ελάχιστον για τα στοιχεία λειτουργίας της ΔΕΥΑΧ  συζητώντας τόσο με την Διοίκηση της  όσο και με το Σωματείο μας.

Γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα  ότι ό Ν. 3852/2010 -Καλλικράτης- και στα άρθρα 94,95 παρ.2,3,4  στην ουσία τους ανατρέπουν τα λεγόμενά σου για συγκέντρωση της Πολεοδομίας σε ενιαίο κτίριο, δεδομένου ότι μέρος των αρμοδιοτήτων της Πολεοδομίας αλλά και του συνόλου της Περιφερειακής ενότητας Χανίων της Τ.Υ.Δ.Κ. μεταφέρονται από τον  Μητροπολιτικό Δήμο στους λοιπούς Δήμους από 01/01/2013.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι τα κίνητρά σου έχουν ισχυρή δόση ιδιοτέλειας – συντεχνίας – και συγκρατιόμαστε να μην πιστέψουμε  ότι εξυπηρετεί   και άλλους σκοπούς .

Θα θέλαμε  δε να σου πούμε, ότι η παρέμβασή σου σε καμία περίπτωση δεν δίνει άλλοθι στον Δήμαρχο Χανίων ότι τάχα έχουν αλλάξει τα δεδομένα άρα μπορεί να αλλάξει και αυτός με την σειρά του,  άποψη.

Ούτε τα δεδομένα  έχουν αλλάξει  αλλά ούτε και τα ζητούμενα.

Οι  εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο επιβάλλουν την άμεση υλοποίηση -δέσμευση του Δημάρχου απέναντι  στην Κοινωνία του Δήμου των Χανίων και απέναντι στους Εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ δηλ. την  μεταφορά μας στα νέα κτίρια προς όφελος των καταναλωτών και της Υπηρεσίας μας.

Κλείνοντας την παρέμβασή μας θα μπορούσαμε και εμείς με την σειρά μας να μπούμε στον πειρασμό της Υπηρεσιακής Αντιπαράθεσης αλλά δεν θα το πράξουμε από λόγους και μόνο αρχής και αντίληψης των προβλημάτων  αλλά κυρίως από σεβασμό στο θεσμό που εκπροσωπούμε

Μετά τιμής

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α.

των Ο.Τ.Α. Ν.Χανίων

 

Ο  Πρόεδρος                                                      Ο  Γ.  Γραμματέας

 

Πάκος Χρήστος                                                   Μαυρογένης Σταύρος

Close Menu