Skip to main content
search
Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου: Μήνυμα Προέδρου Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019

By 22-03-2019No Comments

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ 

Μήνυμα Προέδρου Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22/03/2019 

Το νερό μας μαγεύει. Είναι ευλογία. Έχει πολλές ξεχωριστές ιδιότητες, οι οποίες μας εκπλήσσουν και μας βοηθούν να κατανοήσουμε την σημασία που έχει για το περιβάλλον και φυσικά, για την ίδια μας την ζωή.

Εν έτι  2019, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε για το νερό που καθημερινά πίνουμε και χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Αν αναλογιστεί, λοιπόν, κάποιος τη σπουδαιότητα που έχει η προστασία των υδατικών πόρων μας, τότε εύκολα μπορεί να κατανοήσει γιατί είναι σημαντικό να συζητάμε όλο και πιο συχνά για τις ξεχωριστές ιδιότητες του νερού και την ιστορία του. Το σίγουρο είναι πως οι παρακάτω δέκα αλήθειες αξίζουν την προσοχή μας.

1. Είμαστε 72.8% νερό.

Τα πρόσωπα που αγαπάμε και συνεργαζόμαστε καθημερινά αποτελούνται από νερό σε ποσοστό που προσεγγίζει το 72.8 %. Το ένα τρίτο από αυτό βρίσκεται μέσα στα κύτταρα μας.

2. Το νερό ήρθε από το….διάστημα!

Το νερό φέρεται να έφτασε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια μέσω αστεροειδών που έπεσαν στην Γη.

3. Γιορτάζουμε το νερό από το 1992.

Από το 1992, η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

4. Οι κάτοικοι των Χανίων απολαμβάνουν ένα από τα καλυτέρα νερά της Ευρώπης.

Εμείς στην Ελλάδα- και δη όσοι ζούμε στα Χανιά- μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς αφού το νερό που φέρνει κάθε μέρα στα σπίτια μας η ΔΕΥΑΧ είναι αρίστης ποιότητας και θεωρείται ένα από τα καλυτέρα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από αναλύσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς, στο πιστοποιημένο πλέον Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ποσίμου Νερού, ενώ αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η ΔΕΥΑΧ συμμετέχει στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που έχει θεσμοθετήσει η ΕΔΕΥΑ για την συγκριτική αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού και κατέχει κορυφαία θέση μεταξύ των ΔΕΥΑ.

Με συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση των εργαζομένων της, η ΔΕΥΑΧ εγγυάται την άριστη ποιότητα πόσιμου νερού και πάντα εναρμονισμένη με τις κείμενες διατάξεις.

5. Μόλις το 3% του νερού του πλανήτη μας είναι πόσιμο.

Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, όμως, η αλήθεια είναι ότι ενώ ο πλανήτης μας καλύπτεται από 70% νερό, μόλις το 3% του νερού της Γης είναι πόσιμο. Το υπόλοιπο 97% είναι αλμυρό.

6. Σχεδόν ένα δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και πάνω από 2,5 δισ. Έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αποχέτευση.

7. Το καυτό νερό παγώνει πιο εύκολα από το κρύο.

Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Μpempa. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ακριβής εξήγηση για το εν λόγω φαινόμενο, το οποίο έχει παρατηρηθεί και από τον Αριστοτέλη.

8. Το νερό παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Η σημασία του νερού για κάθε οικονομία θεωρείται αναντικατάστατη. Το ζήτημα είναι πως λόγω της άνισης κατανομής του στην Γη, η διαχείριση του αποτελεί ένα ζήτημα με σημαντικότατες γεωπολιτικές προεκτάσεις. Πολλοί νομπελίστες έχουν ” προφητεύσει” ότι μπορεί να αποτελέσει αιτία παγκοσμίου πολέμου.

9. Η πρόσβαση σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό είναι ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Η πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαιώματα νερό είναι θεμελιώδες αγαθό, απαραίτητο για την διατήρηση της ζωής και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Η δική μας ΔΕΥΑΧ αναγνωρίζει, φυσικά, το καθαρό πόσιμο νερό, ως έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τους στόχους που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ και εργάζεται συντεταγμένα προς την κατεύθυνση αυτή.

10. Κάθε σταγόνα μετράει.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νερό, ως φυσικός πόρος, είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του πλανήτη, μια πηγή ζωής, ανάπτυξης και πολιτισμού.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα διαταράσσει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, ενώ η απειλή της κλιματικής αλλαγής, η λειψυδρία και η ολοένα αυξανομένη συχνότητα των φυσικών καταστροφών έκανε εντονότερη την ανάγκη αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας.

Πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσουμε πως κάθε σταγόνα νερού μετράει.

Γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΥΑΧ, με την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και διδάσκεται, επικεντρώνει την προσπάθεια της στην ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών, σχεδιάζοντας ποίκιλλες δράσεις με σκοπό την αειφορική διαχείριση και την χρήστη κατανάλωση του νερού.

Οι πήγες της Αγιάς, το μνημείο- υδραγωγείο στον Άγιο Ιωάννη και οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού στο Κουμπελή είναι πλέον επισκέψιμες και μια θεατρική παράσταση, ένα καλλιτεχνικό δρώμενο για τον κύκλο του νερού, ” ανεβαίνει” στο σανίδι σε λίγο καιρό για τους μικρούς μας φίλους, τους πιο ισχυρούς πολλαπλασιαστές κάθε περιβαλλοντικού μηνύματος.

 

Εμείς βάζουμε το νεράκι,

Βάλτε και εσείς ένα χεράκι……

Για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Με εκτίμηση,

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΝΕΥΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

 

Close Menu