Skip to main content
search
Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου: Για καθαρισμό σχαρών και φρεατίων υδροσυλλογής 9ος 2019

By 25-09-2019April 7th, 2021No Comments

ΧΑΝΙΑ 24/09/2019

Αριθ. Πρωτ.: 7221

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Ενόψει της ερχόμενης φθινοπωρινής-χειμερινής περιόδου, αφενός προς αποφυγή τυχόν πλημμυρικών φαινομένων και αφετέρου προς αποφυγή της δημιουργίας εστιών ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, με την παράλληλη ενημέρωση και την εποπτεία των Προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου Χανίων, έχει ξεκινήσει και φέτος από νωρίς τις εργασίες του καθιερωμένου ετήσιου προληπτικού καθαρισμού, τόσο των περίπου 1.000 σχαρών, όσο και των περίπου 1.000 φρεατίων υδροσυλλογής και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, τα οποία βρίσκονται σε καίρια σημεία της επικράτειας του Δήμου Χανίων.

Οι εργασίες αυτές κρίνονται απαραίτητες σε ετήσια βάση και κυρίως πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη απορροή των ομβρίων υδάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στα πλαίσια αυτά, τόσο με τη συνδρομή του συνεργείου συντήρησης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων του τμήματος αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., όσο και με τη συνδρομή εξωτερικού συνεργάτη (αναδόχου), έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται καθημερινά οι εργασίες που αφορούν τον καθαρισμό φρεατίων και σχαρών υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων, την συλλογή και τοποθέτηση σε σάκους των προϊόντων και τέλος τη μεταφορά τους σε αδειοδοτημένο χώρο υποδοχής.

Οι εργασίες αυτές που διαρκούν περίπου δύο (2) μήνες, απαιτούν καθαρισμό των υδαρών φερτών υλικών που έχουν συγκεντρωθεί στα «κατωπήγαδα» των φρεατίων, δηλαδή στα σημεία κατακράτησης των υδαρών φερτών ουσιών και των σκουπιδιών, τοποθέτησή τους σε ειδικές σακούλες υψηλής αντοχής, μεταφορά με τα χέρια (στην περίπτωση της Παλιάς Πόλης) στο κοντινότερο σημείο συγκέντρωσης, φόρτωσής τους σε μικρό ανατρεπόμενο όχημα και μεταφορά τους σε θεσμοθετημένο χώρο εναπόθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, από 11-20/09/2019, έχουν καθαριστεί σχάρες και φρεάτια υδροσυλλογής:

Α) στην περιοχή της Σπλάντζιας που περικλείεται από τις οδούς Δασκαλογιάννη – Καλλεργών – Μίνωος, καθώς και μεταξύ των οδών Δασκαλογιάννη – Τσουδερών – Χάληδων – Καραολή & Δημητρίου.

Β) στην περιοχή της Παλιάς Πόλης μεταξύ των οδοών Χάληδων – Ζαμπελίου – Πόρτου Θεοτοκοπούλου.

Από τις 16/09/2019 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στην περιοχή της Σούδας (Πάνω και Κάτω Σούδα), επί της οδού Λεωφ. Καραμανλή ως το ύψος του Μ.Α.Ι.Χ., στα Τσικαλαριά και στα Λιβάδια.

Την πορεία υλοποίησης αυτών των εργασιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κατά την σχετική αυτοψία τους σήμερα Τρίτη 24-09-2019, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ιωάννης Νικηφοράκης καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Μιχάλης Τζινευράκης, επί της οδού Ικάρου (περιοχή Ξυλοκαμάρας) της Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου του Δήμου Χανίων. (επισυναπτόμενες φωτογραφίες).

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί οι σχετικές εργασίες στο Κέντρο της πόλης των Χανίων (Αγορά, Δημαρχείο), στην περιοχή των Παχιανών έως την οδό Αναγν. Γογονή, στην περιοχή Νεροκούρου, Χρυσοπηγής, Αγίων Σαράντα, Κόκκινο Μετόχι και Μουρνιές, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χανίων.

Στόχος της υπηρεσίας μας είναι η διατήρηση των φρεατίων και των σχαρών υδροσυλογής στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, που σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των ρεμάτων αρμοδιότητας πλέον της Αντιπεριφέρειας Χανίων, πιστεύουμε ότι δεν θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την περίοδο των επικείμενων βροχοπτώσεων.

Close Menu