Skip to main content
search
Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου: Τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Χανίων για το 2019

By 16-01-2019April 7th, 2021No Comments

ΧΑΝΙΑ 15/01/2019

Αριθ. Πρωτ.: 244

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σας ενημερώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε με την υπ’ αριθ. 2/09-01-2019 απόφασή του, την διαμόρφωση των τιμολογίων που θα ισχύσουν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της περιοχής ευθύνης της, για καταναλώσεις νερού και έκδοση λογαριασμών Ύδρευσης – Αποχέτευσης του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Μιχάλης Τζινευράκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου:

«Η εγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για το 2019:

 • Παρέχει επαρκή κίνητρα στους χρήστες για την αποδοτική χρήση των υδατικών πόρων
 • Εξασφαλίζει πλήρη ανάκτηση του χρηματοοικονομικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών
 • Επιτυγχάνει τη μέγιστη ανταποδοτικότητα των έργων και δράσεων προς τους δημότες, όπως αποτυπώνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης

  Για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του 2019 συνέβαλαν:

 • Ο αυξημένος ρυθμός εισπραξιμότητας των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ως συνέπεια του μηχανισμού έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών για τη ρύθμισή τους και του προγράμματος πάταξης του φαινομένου των συστηματικών κακοπληρωτών (με οφειλές άνω των 1.300 ευρώ).
 • Τα επαρκή οικονομικά αποθέματα σε διαθέσιμα τα οποία μπορούν να αυτοχρηματοδοτήσουν πάγιες επενδύσεις με μεγάλη απόδοση.
 • Η αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και Π.Δ.Ε.) για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.
 • Η χαμηλή δανειακή επιβάρυνση της επιχείρησης.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις προτεινόμενες μειώσεις ελήφθησαν υπόψη και δυο επίσης κρίσιμες παράμετροι:

  1) το 2019 θα είναι έτος πρόσληψης 77 ατόμων τακτικού προσωπικού που θα επιταχύνει την απορρόφηση των επενδυτικών πόρων, γεγονός που σημαίνει μεγάλη απαίτηση κεφαλαίων.

  2) Η υλοποίηση έργων τμημάτων ομβρίων σε όλες τις περιοχές του Δήμου Χανίων για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που ΔΕΝ έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Εντός του Ιανουαρίου η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. θα δημοπρατήσει το πρώτο τμήμα της μελέτης ομβρίων προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ από ιδίους πόρους.

  Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας τόνισε ότι:

  «Από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, ακολουθήσαμε πολιτική σταδιακής μείωσης των τιμολογίων της επιχείρησης ύδρευσης  του Δήμου Χανίων. Στόχος μας η στήριξη των αδύναμων οικονομικά οικογενειών, η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη των κοινωφελών οργανισμών, η σύγκλιση των τιμολογίων σε όλες τις ενότητες του Δήμου μας. Αυτές οι μειώσεις γίνονται παράλληλα με το  νοικοκύρεμα των οικονομικών, με γνώμονα την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης και της επέκτασης του σημαντικού έργου της.

  Για το 2019 προβλέπονται μεγάλη μείωση 20% στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης και 10% στην δεύτερη σε όλο το Δήμο και για όλες τις καταναλώσεις, μειώσεις 50% στα δημόσια σχολεία, μείωση 20% για το νοσοκομείο και το κέντρο υγείας, μείωση κατά 50% σε όλες τις κοινωνικές δομές, γενναίες μειώσεις σε αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.

  Παράλληλα η ΔΕΥΑΧ έχει επιτελέσει τα προηγούμενα χρόνια ένα πολύ μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δικτύων, κυρίως στις εκτός πόλης περιοχές και  ιδιαίτερα σημαντικό στην Νέα Κυδωνία, βασιζόμενη κυρίως σε δικούς της οικονομικούς πόρους.

  Η ΔΕΥΑΧ διαθέτει σήμερα ένα πολύ σημαντικό απόθεμα μελετών και ήδη έχει   επιτύχει  χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, έχοντας πάντα ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

  Σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 οι προϋπολογισμοί των συνεχιζόμενων και νέων έργων, ξεπερνούν τα 42 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων, όμβριων, αποκατάσταση οδοστρωμάτων κλπ.

  Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, στη διοίκηση, τη διεύθυνση, τα στελέχη και τους εργαζομένους στην επιχείρηση, για το αισιόδοξο μέλλον που προδιαγράφεται για την επιχείρηση και τους Δημότες μας.»

  Ειδικότερα συνοψίζοντας, για το 2019 αποφασίστηκαν περαιτέρω μειώσεις των τιμολογίων, επιπρόσθετες αυτών που αποφασίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως:

Μείωση στα βασικά τιμολόγια:

 

α) η τιμή του νερού της 1ης κλίμακας κατανάλωσης (0-15 κυβ.) κατά 20% σε όλες τις Δ.Ε. και την διαμόρφωση της στα 0,30 € (ετήσια μείωση εσόδων περίπου 307.000,00 €).

β) η τιμή του νερού της 2ης κλίμακας κατανάλωσης (16-30 κυβ.) μεσοσταθμικά κατά περίπου 10% σε όλες τις Δ.Ε. και την διαμόρφωση της στα 0,40 € (ετήσια μείωση εσόδων περίπου 145.000,00 €).

Μείωση σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας (81 σχολεία) και δευτεροβάθμιας (34 σχολεία), κατά 50% της τιμής του νερού σε όλες τις κλίμακες, επί των τρεχουσών τιμών της Δ.Ε. Χανίων και με ενιαία τιμολόγηση για όλες τις Δ.Ε. (ετήσια μείωση εσόδων περίπου 30.000,00 €).

 1. Μείωση στο Νοσοκομείο Χανίων καθώς και στις 1η και 2η ΤΟΜΥ Χανίων, κατά 20% της τιμής του νερού σε όλες τις κλίμακες, επί των τρεχουσών τιμών (ετήσια μείωση εσόδων περίπου 50.000,00 €).
 2. Μείωση στις Κοινωνικές Δομές (Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κέντρα δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Χανίων, Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΜΕΑ, ΚΗΦΑΠ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ, ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Φιλόπτωχα Συσσίτια κ.α.), κατά 50% της τιμής του νερού σε όλες τις κλίμακες, επί των τρεχουσών τιμών της Δ.Ε. Χανίων και με ενιαία τιμολόγηση για όλες τις Δ.Ε. (ετήσια μείωση εσόδων περίπου 15.000,00 €).
 3. Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών (συνολικά 30.000,00 €), αιτούντων και ωφελουμένων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΥΑΧ.

Όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις – τιμές του Τιμολογίου μας μένουν αμετάβλητες.

Οι παραπάνω μειώσεις θα επιφέρουν αντίστοιχη μείωση στα έσοδα του 2019 της ΔΕΥΑΧ, σε σχέση με το 2018, ύψους 572.000 ευρώ επί του κύκλου εργασιών, η οποία όμως μείωση έχει ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επιχείρησης του 2019 και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

 

Close Menu