Δυστυχώς αποτελεί πλέον γεγονός και κοινή παραδοχή όλων μας ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων προς το περιβάλλον που ζουν χαρακτηρίζεται προκλητικά αδιάφορη και συνάμα αλαζονική. Η αλόγιστη υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η καταστροφή των οικοσυστημάτων σκιαγραφούν τη θλιβερή καθημερινότητα και επιβάλλουν τη λήψη πρωτοβουλιών και πολυδιάστατης δράσης. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η αποτελεσματική προάσπιση όλων εκείνων των παραμέτρων ενός υγιούς περιβάλλοντος από τους κινδύνους που συνεπάγονται η αμέλεια και η αδιαφορία που χαρακτηρίζει κάθε κοντόφθαλμη ωφεληματική δραστηριότητα. Γιατί πολύ απλά, «τον αέρα τον αναπνέουμε, τη γη την καλλιεργούμε και το νερό το πίνουμε». Συστατικά του περιβάλλοντος που μας εξασφαλίζουν τουλάχιστον τα απαραίτητα για την ύπαρξή μας, πόσο δε μάλλον μια ποιότητα στη ζωή μας.
Η προστασία όμως του περιβάλλοντος απαιτεί κοινή συστράτευση και συνάμα ατομική ευθύνη. Μόνο μέσα από τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, που αναπόφευκτα δημιουργεί προβληματισμό, ανησυχία και κυρίως δράση σε κάθε άτομο και την ταυτόχρονη συνολική προσπάθεια της κοινωνίας να διαχειρισθεί τους φυσικού πόρους με ορθολογικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, θα εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενεές. Ο χρόνος μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα και είμαστε καταδικασμένοι να ακολουθήσουμε πιστά τον μονόδρομο προς την επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων μας.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ως αποκλειστικά διαχειριζόμενη το πολύτιμο και άκρως αναγκαίο για τη ζωή φυσικό αγαθό, το ΝΕΡΟ, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Γι’ αυτό κινείται σταθερά, εδώ και χρόνια, προς την εκπλήρωση δυο στρατηγικών στόχων. Αφενός, μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, φροντίζει για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας και ποσότητας του πόσιμου νερού καθώς και την ορθολογική ανακύκλωσή του όταν έχει τη μορφή των λυμάτων. Αφετέρου, πιστεύοντας στη δύναμη της γνώσης ως το καλύτερο όπλο αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων της κοινωνίας μας, επενδύσαμε στην ενημέρωση της κοινωνίας και ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση του φυτωρίου της, δηλαδή των μαθητών της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αλήθεια είναι ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στο κάλεσμά μας γεγονός που μας καθιστά αισιόδοξους για την συμβολή μας στην τελική διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, εφοδιασμένης με τις ανάλογες ευαισθησίες σε θέματα που σχετίζονται με την φροντίδα και προστασία, τουλάχιστον του υδατικού περιβάλλοντος εκτιμώντας τη σημασία του για τις μελλοντικές γενιές.
Η ενημέρωση επιτυγχάνεται μέσα από μια σειρά δράσεων, που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις με αφετηρία την λίμνη της Αγυιάς που έχει ανακηρυχθεί σε προστατευμένο βιότοπο διαφόρων φυτικών και ζωϊκών ειδών, στην περιοχή της οποίας βρίσκονται οι πηγές που υδροδοτούν την πόλη μας και καταλήγουν στην κεντρική Δεξαμενή του Άη-Γιάννη, όπου γνωρίζουν από κοντά τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας της, όσο και τη χρησιμότητα του υπερσύγχρονου συστήματος αυτοματοποίησης που έχει εγκατασταθεί στους χώρους της, για τον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου μας. Παράλληλα όμως πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Χανίων, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο και τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των λυμάτων, καθώς και τη σημασία και συμβολή ενός τέτοιου έργου στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αποκορύφωμα των δράσεών μας αποτελούν οι επιμορφωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού.